My opinions on French stuff

…in alphabetical order.

Alkohol / Myten er sann. Franskmenn nyter alkohol på en annen måte enn oss nordmenn. De mener helt klart at et glass vin hver dag er sunt for hjertet, men det kan gjerne bli litt mer enn ett glass. Vanskelig å stoppe når man først er gang. Det er fullt lovlig å drikke alkohol i lunsjen på arbeidsdager, noe nordmenn sikkert synes er sjokkerende? Jeg synes hvert fall det er litt merkelig, men så lenge man ikke jobber med barn, på sykehus eller som sjåfør, så har det vel ikke så mye å si? Arbeidsdagen kan jo lett bli litt artigere, hehe. Når det er sagt, synes jeg faktisk ikke det er så ille å drikke litt hver dag, men om man ikke vil gå opp i vekt, bør man holde seg unna. De folka jeg henger med er glad i å drikke og ta seg en real fest i helgene, slik jeg (gode, gamle Gerd) er vant til, hurra! Santé! (Skål!)

Barneoppdragelse / I Frankrike er det greit å gi barna en klaps på stumpen. En fessé. Jeg er imot, får avsmak av det. Ellers vet jeg ikke så mye om hvordan de oppdrar barna sine her ennå. Jeg har møtt noen barn her, og de var både snille og søte, kyss på begge kinn til og med! Jeg fant nettopp ut at det er en gammel tradisjon at moren gir datteren sin en klapp over kinnet når hun får mensen for første gang. Hahaha, er det mulig!?!?

Croissants / Nam nam! En croissant inneholder circa 180 kalorier, så da bør man ikke akkurat spise mye av det hver dag.

Damene / De franske madammene er veldig vakre, synes jeg. De aller fleste er mørkhårede, har porselenshud, markerte øyenbryn, store, brune øyne og fyldige lepper. Altså totalt motsatt fra meg. Sikkert derfor jeg synes de er så fine. De kler seg elegant, gjerne i jordfarger og svart. Det er ikke mye crazy, fargesprakende å se her. Dessuten er de aller fleste slanke, gjerne petite. De franske jentene jeg har truffet hittil har vært veldig imøtekommende og hyggelige mot meg. I like ‘em!

Eiffeltårnet / Been there, done that. Åhh, jeg er så heldig som får besøk fra Norge, for da må jeg se Eiffeltårnet ennå en gang!!!! Greit, litt lei av å se det nå. Men det er fint å se fra det fjerne.

Franskmenn / De er høflige (nesten litt for høflige etter min smak), vennlige og tar gjerne en høylytt krangel på åpen gate. Jeg tror de har mye humor og tar ikke seg selv så veldig høytidelig. Bra folk!

Guillaume / Veeeeldig vanlig navn. Uttales “gijåmm”. Det er det franske “synonymet” for William. Nå vet dere hva franskbeinet heter.

Hhhhhh / Hahahha, de kan ikke si h!!! Det visste dere kanskje. Når de uttrykker latter på facebook, skriver de “ahahah” istedenfor “hahaha”. Og her heter ikke bandet Aha, men A-a.

Ida i Paris / Hittil har det gått smertefritt for seg med meg, bortsett fra ekstremt savn etter alle mine fine i Norge. Får jeg meg noen venner, skal det nok gå bra. Også trenger jeg vel etter hvert en jobb…

Jean Dujardin / Jeg synes han er et sjarmtroll uten like. Han er overalt i franske media. For de som ikke kjenner igjen navnet, det er han som spiller i The Artist, som fikk hur många Oscarpriser som helst.

Kulturen / Kultur er jo så mangt, men jeg tenker på tingene, kunst, litteratur og lignende. Kulturarven her er jo bare uendelig, uendelig. Det er så mye å se, lese og høre. Det skjer noe hele tiden. Jeg vet ikke hvor mange museer som finnes i Paris, men det er uendelig mange. Uendelig. Jeg har lyst til å gå mer på museer. Jeg skal blant annet sette av en hel dag til å gå på Louvre. Dessuten vil jeg lese gamle bøker av franske forfattere, men da må jeg hjem til Norge først. En ting jeg har lagt merke til er at bokomslagene på bøkene her en som oftest hvite med enkel, svart skrift, mens i Norge er det viktig at bøkene har et oppsiktsvekkende og vakkert bokomslag som skiller seg ut fra mengden.

L’amour / Egentlig føler jeg ikke at det er så himla mye mer romantikk her enn noen andre steder. Men det er vel hva man gjør det til selv. Det føles kanskje mer romantisk å vandre hånd i hånd langs Seinen og opp på Kjærlighetsbroen ved Notre Dame, enn å gjøre det samme på Aker Brygge. Tror det uansett er følelsen inni deg som styrer romantikkens grad. Myten om at franske menn er så utrolig romantiske og kvinneforførere, er nok bare tull. De er gentlemen.

Maten / Maten her er annerledes enn norsk mat, men samtidig ganske lik. Det går i kjøtt, poteter, pasta og grønnsaker. Men jeg synes det er mer saus, olje og smør. For ikke å snakke om mer hvitt brød og ost. Yndlingsmaten min er biff med blåostsaus, det blir party i munnen min bare jeg tenker på det! Fransk mat er veldig godt, men blir ofte ganske heavy for min del.

Nicolas Sarkozy / Han er overALT nå om dagen, på TV, i avisene, på plakater på metroen. I april er det presidentvalt. Sarkozy er jo nåværende president og han kjemper for en ny seier. Partiet hans er på høyresiden. Jeg vender snuten mer mot venstre. Jeg har på følelsen av de fleste toppolitikere er litt korrupte her. Franskebeinet & Co sier hvert fall at de ikke stoler på politikerne her…

Ost / Jeg elsker det. Blåost er min favoritt, Roquefort og lignende. Men så må man liksom tenke på at man snart skal sprade rundt i småklær…. sukk. Alt som er supergodt er jo usunt!

Paris / Paris og jeg er gode venner, men jeg føler fortsatt ikke at Paris er “min” by. Dog, jeg tror hun kommer til å bli det snart.

Q / Nesten alle spørreord på fransk starter med q. Que, qui, quoi, quel, quelle. Quoi? = Hææææ? Fint, hihi.

Rugby / Dette er ganske stort her i Frankrike. Folka mine her følger heller med på det istedenfor fotball. Jeg er ikke særlig sportsinteressert, men rugby ser hvert fall artigere ut enn homofotball. Gutta er sinnsykt svære og sterke og tåler en støyt. Jeg har til gode å lære meg reglene.

Språket / Jeg synes fransk er fint å høre på, men de snakker så fort at det skal mye til for å få med seg alt. Nå forstår jeg ofte hva samtalene går ut på, for jeg snapper opp ord både her og der, og hvis jeg kjenner historien som fortelles, kan jeg få med meg hele setninger! Som dere vet går jeg på franskkurs to ganger i uken, og jeg lærer noe nytt hele tiden. Hvordan språket har utviklet seg til å for eksempel kutte alle endinger på ord, er meg en stor gåte. Eks: temps “tid”, p’en og s’en slettes helt i uttalen, og em blir til en slags å-lyd. Dette gjør det enda vanskeligere å forstå når folk snakker. Skriftlig kan jeg lese og forstå det meste. Det kommer seg vel…

Trafikken / De stopper ikke for fotgjengere her, kun når det er grønt lys. Jeg liker veldig godt trafikkulturen vi har i Norge, så jeg er ikke fornøyd med det her altså. Men som alt annet må man jo bare tilpasse seg etter normer og regler.

Uteliggere / Det er mange av dem! De sitter gjerne med et barn på fanget og en utstrakt hånd. De er høflige, sier bonjour madame! og smiler. I Oslo sier de har’u no spenn?

Voulez-vous coucher avec moi? / Har til gode å høre denne frasen fra en ekte franskmann, hehehe!

Work / Her i Paris er det ekstremt vanlig å jobbe til sent på ettermiddagen, vi snakker 19-20-tiden om man har en vanlig kontorjobb. I mine øyne ødelegger det mye av livsnytelsen. Altså man rekker jo ikke engang hjem før solen går ned, og etter et par-tre timer på sofaen må man legge seg igjen. Jeez! What a life… ;)


all photos private

 

 

26 thoughts on “My opinions on French stuff

 1. Fint innlegg! Det jeg fikk ut av “språket” delen din er at tid blir noe lignende som “tå” når du skal si det på fransk? XD Men det er godt at du lærer og tilpasser deg der nede! :D

  SVAR: “Tå” ja, bare med litt mer lukket og nasal vokal ;)

 2. IDA! Wiii – så mye fint! Så mye jeg vil kommentere. For eksempel om jeg kan bli med deg til Louvre? (Takk, Dan Brown). Og jeg skrev ei novelle med den setninga “Voulez-vous coucher avec moi?” – ikke at jeg kan uttale det… Jeg lærte meg noe nytt om Frankrike og hvordan franskmenn(/kvinner) er, takk!!! Eg likar lærerike ting!

 3. Det er så morsomt å se hvor forskjellig, men samtidig lik den franske kulturen er vår egen. Når jeg er i Beølia er det største problemet maten, alt for mye god mat der!!

 4. Veldig interessant når du skriver om mytene vi inngrodde nordmenn tenker om Paris og franskmenn!
  Spiser du mer eller mindre pariserloff nå, enn hva du gjorde før f.eks? ;)

 5. Å, artig innlegg! Klapp på kinnet når de får mensen, hahahahaha! :D
  Rart det hvordan et glass vin i lunsjen i Frankrike virker helt normalt, men her i Norge hadde man kanskje rynket på nesen. Men så er jo ikke vi nordmenn så dannet når det kommer til drikking :P
  Dette var kjekt lesestoff! Lærte mye nytt om Frankrike! :D

 6. Her var det mye å nikke gjenkjennende til for en norsking i Italia! Mangel på bokstaven h, savn, vin, lange arbeidsdager, trafikk, høylytt krangling, l`amour eller amore. Kjempefint skrevet- føler jeg har en medsøster på andre siden av grensen :)!

 7. Pingback: alfabetet på italiensk 1 « trettini

 8. spennende å høre om “mytene” stemmer!
  og få et ordentlig innblikk fra innsiden.. ihvertfall for meg som aldri har vært i frankrike :)

  spennende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>